top of page

Hei sinä! Olet luultavasti tällä sivulla koska sinua kiinnostaa aloittaa jenkkifutis.

Milky City Farmers on Kiuruvedeltä lähtöisin oleva seura. Nykyään liikutamme pelaajia myös Kajaanissa ja Iisalmessa. Tämä järjestely mahdollistaa ison joukkueen, jota tarvitaan jenkkifutiksessa.

Otamme mukaan toimintaan jatkuvasti uusia harrastajia. Olit sitten kiinnostunut miesten, junioreiden tai naisten harrastuksista. Ota yhteyttä rohkeasti!

HYÖKKÄYS

Hyökkäyksen linja

Hyökkäyksen linja on viidestä linjamiehestä koostuva amerikkalaisen jalkapallon hyökkäysmiehistö. Hyökkäyksen linjan tehtävänä on juoksupeleissä blokata puolustajia pois pallonkantajan tieltä ja heittopeleissä suojata pelinrakentajaa (QB).

 

Pelin aikana linjamiehen liike on usein vain pari askelta kolmipiste asennosta. Linjamiehet ovat tyypillisesti kooltaan joukkueen isoimpia pelaajia, usein yli 100 kg jopa lähellä 140 kg. Linjamieheltä vaaditaan hyvää ketteryyttä ja tasapainoa. Lisäksi linjamiestä tarvitaan juoksemaan pallonkantajan edellä, joten juoksunopeuttakin pitää tarvittaessa löytyä.

Keskushyökkääjät

Keskushyökkääjä(t) asettuvat aloitusryhmityksessä hyökkäyksen takakentälle, noin 5 jaardia pelinrakentajan taakse. Hyökkäyksen muodostelmasta riippuen keskushyökkääjiä on yhtäaikaisesti kentällä 1-3. Keskushyökkääjän päätehtävät ovat kantaa palloa juoksupeleissä, toimia syötön vastaanottajana heittopeleissä tai avustaa heittopeleissä hyökkäyksen linjaa blokkaamaan puolustajia.

Hyvältä keskushyökkääjältä edellytetään varmaa pallonkäsittelytaitoa, hyvää blokkien ja pelin lukukykyä, nopeutta, ketteryyttä sekä kestävyyttä. Kaikista kentällä olevista pelaajista keskushyökkääjiä taklataan keskimäärin eniten amerikkalaisen jalkapallon ottelun aikana.

Laitahyökkääjät

Laitahyökkääjien pääasiallinen tehtävä hyökkäyksessä on vastaanottaa pelinrakentajan heittämä pallo sovitun heittokuvion päätteeksi. Hyökkäyksessä voi teoriassa olla kentällä yhtä aikaa yhdestä viiteen laitahyökkääjää. NFL– ja yliopistosäännöin pelattavissa otteluissa on hyökkäyspelissä kentällä kuitenkin tavallisesti kahdesta neljään laitahyökkääjää.

Laitahyökkääjien tärkeimmät fyysiset ominaisuudet ovat hyvä silmä–käsi-koordinaatio, pallon kiinniottokyky, räjähtävä lähtönopeus ja juoksunopeus.

Pelinrakentaja

Tavallisesti pelinrakentaja on hyökkäyksen johtaja ja yksi joukkueen kapteeneista. Pelinrakentaja joko kutsuu itse tai ainakin välittää valmentajan määräämän hyökkäyskuvion aloituskokouksessa (engl. huddle) muille hyökkäyksen pelaajille. Pelinrakentajan tehtävä on sen jälkeen jakaa palloa hyökkäyskuvioiden edellyttämällä tavalla, joko heittämällä se vastaanottajille (tavallisesti laitahyökkääjät) tai ojentamalla se keskushyökkääjälle.

PUOLUSTUS

Puolustuksen linja

Puolustuksen linja on amerikkalaisessa jalkapallossa puolustuksen osa, joka pelaa hyökkäyksen linjaa vastaan. Puolustuksen linjassa pelaa tavallisimmin 3-5 puolustuksen linjamiestä, joiden tärkein tehtävä on juoksupeleissä juoksuvälien tukkiminen ja heittopeleissä pelinrakentajan taklaaminen tai heiton häiritseminen. Puolustuksen linjamiehet ovat hyökkäyksen linjamiesten tapaan isoja ja vahvoja pelaajia, joilta vaaditaan myös nopeutta ja ketteryyttä.

Tukimiehet

puolustuksen linja, jonka tehtävänä on estää hyökkäyksen linjan blokkaaminen eli estää juoksupelissä juoksuväylien tekeminen, sekä heittopeleissä pelinrakentajan taklaaminen tai heiton estäminen.

Kulmapuolustajat

Kulmapuolustajat ovat puolustuksen nopeimpia pelaajia, joiden pääasiallisena tehtävänä on puolustaa laitahyökkääjiä vastaan. Puolustuksen suunnitelmasta riippuen tämä saattaa tarkoittaa mies-miestä vastaan puolustamista, jolloin kulmapuolustajalla on ”oma mies” hyökkäyksen puolella, jota seurata tai aluepuolustusta, jolloin hänellä on jokin alue kentällä, jota hän puolustaa. Vaikka kulmapuolustajat ovatkin pääasiallisesti heittopuolustuksen erikoismiehiä, on heillä myös oma roolinsa juoksun puolustamisessa, varsinkin lähelle sivurajaa suuntautuvissa juoksupeleissä eli kiertopeleissä (engl. Sweep).

Takapuolustajat

Heidän tehtävänsä riippuvat puolustussuunnitelmasta. Yhdessä kulmapuolustajien kanssa takapuolustajat muodostavat puolustuksen takakentän, jonka päätehtävänä on heittopuolustus.

Kentän taaimmaisina pelaajina he ovat myös puolustuksen viimeinen lukko. Heidän tulee olla hyviä pelinlukijoita ja varmoja taklaajia.

bottom of page